Rio Tinto’s plans to construct the Jadar lithium mine in Serbia have met with stiff opposition. Communities living on the land where the mine, its associated tailings storage, and power plant are due to be constructed have a simple and clear demand for Rio Tinto; LEAVE.

Below you’ll find a letter from those communities. You can lend them a hand in making their voice heard by filling in the form and sending their demands straight to Rio Tinto’s CEO!

(Tekst na srpskom dole)

Rio Tinto Serbia

Postovani Generalni Direktoru Rio Tinto Grupe, Gospodine Jakob Stausholme, 

Mi, narodi Jadra i Rađevine, Srbije, Balkana i sveta, šaljemo vam sledeću poruku u nadi da ćete je pročitati, prihvatiti i delovati u skladu sa vašim novim smernicama i obećanjima o partnerstvima sa lokalnim zajednicama i brigom o kulturnom nasleđu.

Želimo da vam prenesemo nekе vitalne podatke koje se tiču vašeg projekta. Želeli bi smo da razumete da su dolina Jadra i Rađevina, kao i okolni predeli, jedinstvena prirodna i kulturna celina od nacionalne i međunarodne važnosti. Ovo nije mesto za rudnik.

Na ovoj plodnoj zemlji i koristeći se njenim vodama, hiljade i hiljade domaćinstava se bave poljoprivredom, većina kroz generacije, vekovima unazad. Ovde su sve njive do sada bile zasejane, u našim zaseocima se i danas deca rađaju i odrastaju, u vreme masovnog raseljavanja ruralnih predela, da bi ostali, rasli, ostvarivali svoje želje i snove. 

Ako bi se rudnik izgradio, mnoga od ovih vekovnih domaćinstava ostaće bez zemlje a još veći broj njih bez prihoda od poljoprivrede. Šteta prema Prirodi bi bila nesaglediva. Građani ne žele rudnik, ni RT ni bilo koga drugog! 

Građani ne žele rudnik, žele poljoprivredu, zdravlje, nezagađenu vodu, nezagađenu zemlju, zdravu hranu, svoje pčele, ptice, svoju crkvu, groblje, stari dud i staru šljivu.  

Ovo nije samo zemlja nas koji živimo ovde, ovo je zemlja svih građana sveta. Ovo je zemlja ljudi koji će svima ponuditi ono najbolje što imaju: istoriju, umetnost, prelepu Prirodu, ukusnu hranu i nezaboravno gostoprimstvo. Ovaj predeo je nastanjen preko 8000 godina, i ljudi, biljke i životinje imaju svoja esencijalna prava da ostanu i vode svoje živote na njemu. Mi nećemo otići odavde zarad vašeg ili bilo čijeg profita nauštrb Prirode i Života, niti želimo da dozvolimo da se ovaj projekat ostvari zbog neprocenjive štete koju bi napravio.  

Ovo je naša planeta, mi pripadamo njoj i naša je dužnost da je sačuvamo od prekopavanja, stotina hiljada tona sumporne kiseline, procesuirane vode, miliona tona deponovane jalovine i druge “zaostavštine” koju bi ovaj projekat ostavio za sobom.

Sa sigurnošću tvrdimo da ovaj rudnik ne bi ništa dobro doneo nijednoj pripadnici 5 međunarodno zaštićenih vrsta u Kulturnom predelu “Tršić-Tronoša”, 41 međunarodno zaštićene vrste Predela izvanrednih odlike “Planina Cer”, i 22 zaštićene vrste u predelima Krupnja, kao ni bezbroj članova mnogih drugih biljnih i životinjskih vrsta i bioloških zajednica, koje stanuju na ovom predelu.

Rudnik ne bi doprineo očuvanju jedinstvenog arheološkog, kulturnog i duhovnog nasleđa koji ovaj predeo poseduje. Upravo suprotno, ugrozio bi arheološka nalazišta, istorijske spomenike i sveta mesta. Dolina Jadra i povezani predeli Cera, Tršić – Tronoša i Rađevine su jedni od najduže naseljenih predela Evrope i predstavljaju muzej na otvorenom, sa spomenicima i živim svetinjama od velike važnosti za srpsku i druge kulture. Ovo je baština celog čovečanstva. Na nama, današnjim stanovnicima ovog predela, jeste da je zaštitimo i dalje predamo budućim generacijama.

Ovaj projekat ne poštuje Ljudska Prava. U procesu dobijanja dozvola, nisu poštovana prava na poštenu, pravednu i informisanu konsultacija zajednica koje će biti izložene uticajima ovog projekta. Iskoristili ste sve slabosti našeg pravnog sistema i države da dobijete punu podršku za vaš projekat. Sam rad rudnika bi doveo do daljeg sistemskog kršenja ljudskih prava, uključujući pravo na vodu, i grubo bi pogazio Prava Prirode da živi, buja i razvija se prirodno.

Ovaj rudnik litijuma neće spasiti klimu, niti je “esencijalan za napredak čovečanstva,” iako ga takvim predstavljate. Litijum-jonske baterije, kao i druge povezane tehnologije koje koriste “tranzicione minerale” ali i konvencionalne metale, kada se sprovode u sukobu sa Pravima Prirode i Ljudskim Pravima, nisu rešenje već samo pogoršavaju već veoma ozbiljnu situaciju u kojoj se nalazimo. Ne verujemo da nas možete (is)kopavanjem Zemlje izvući iz klimatske krize u koju nas je  vaš ekstraktivizam uvukao. Sve ovo jasno pokazuje da je ovaj projekat u suštinskoj suprotnosti sa Klimatskom pravdom, takođe i Pariskim sporazumom.

Iskoristili bismo priliku da vas podsetimo da je vaša kompanija među Top 30 najvećih kompanija zagađivača u istoriji (Climate Mitigation Services, 2014), i da su ključni delovi vašeg kapitala napravljeni rudarenjem uglja ali i uranijuma. Zatim, i dan danas, imate ogromne interese u suvišnim i destruktivnim materijalima kao što su dijamanti. Vaše poslovne aktivnosti trenutno odlažu klimatsku akciju i doprinose zagrevanju planete od 2,7 °C, gotovo duplo više od ciljeva Pariskog sporazuma (Arabesque, 2021). Vaši projekti su izazvali ekocide i kršenje Ljudskih Prava širom sveta (London Mining Network). 

Naša deca i mi ne želimo da učestvujemo u ovoj industriji i time ugrozimo opstanak našeg prirodnog okruženja i društva, i, širenjem ove industrije, posredno doprinesemo uništenju Prirode i zajednica širom sveta, pre svega u siromašnijim zemljama i marginalizovanih grupa. Zajedno sa ljudima na Južnom Madagaskaru, Oyu Tolgoi (Mongoliji), Oak Flats u Arizoni i mnogim drugima, mi se borimo za život zasnovan na istinskoj održivosti, načinima života koji čuvaju i podržavaju biodiverzitet, zdravlje zemlje, vode i vazduha.

Vi niste čuvari planete niti kulture. Ne verujemo vašim “zelenim” obećanjima. Vaše aktivnosti na ovom projektu pokazuju da je to samo šuplja priča.

Na osnovu svega ovoga, i priloženih materijala, mi tvrdimo da je vaš projekat izuzetno štetan, suvišan i nepoželjan. Jasno kažemo NE zarad opstanka naših zajednica i celog živog sveta.

Ne rudniku, da životu!   

Zaključujete, nadamo se, da od vas ovim pismom, kao i svim našim prošlim i budućim akcijama tražimo samo jedno: ODLAZITE!

Ostavite Jadar, Srbiju i Balkan na miru! 

Hvala.